Specii și soiuri

La fel ca plantele pentru vin și hamei, arborele de cafea, pe care cresc cireșele de cafea, are multe specii și soiuri diferite.

Specii de cafea

Genul Coffea este un copac care înflorește. Pe măsură ce știința continuă să descopere noi specii, clasificarea evoluează constant. Nimeni nu știe exact câte specii există; până acum au fost identificate 124 de specii de Coffea - acum 20 de ani, nici măcar jumătate dintre aceastea nu erau cunoscute.

Originile cafelei

Speciile de Coffea sălbatice se găsesc în principal în Madagascar și Africa, dar și în Mascarene, Comore, Asia și Australia.

 

Numai speciile C. arabica și C. canephora (denumite în mod obișnuit Arabica și Robusta) sunt cultivate pe scară largă pentru uz comercial. Acestea reprezintă aproximativ 99% din producția globală.

Soiuri de Arabica

Există multe soiuri de Arabica. Cronica răspândirii lor în întreaga lume este incompletă și uneori contradictorie, dar dintre miile de soiuri originare din Etiopia și Sudanul de Sud, doar câteva au părăsit continentul. Au mers mai întâi în Yemen și de acolo în alte țări.

Arbuștii de cafea

Acești arbuști au fost denumiți în mod obișnuit ca Typica - cafea „obișnuită”. Copacii Typica plantați pe Java sunt strămoșii genetici ai acelor copaci care au fost găsiți în întreaga lume.

 

Bourbon, de asemenea, unul dintre cele mai timpurii soiuri cunoscute, a fost creat prin mutarea unui typica care a apărut pe insula La Réunion (pe atunci Île Bourbon) între mijlocul secolului al XVIII-lea și sfârșitul secolului al XIX-lea.

 

Astăzi, majoritatea soiurilor sunt mutații naturale sau rase mutante ale celor două soiuri. Coffea canephora este originară din Africa de Vest. Răsadurile din Congo au fost plantate și în Java. De acolo s-a răspândit în aproape toate țările cultivate de Arabica.

Varietăți

Astăzi, majoritatea soiurilor sunt mutații naturale sau încrucișări ale celor două soiuri.

 

Există mai multe soiuri ale acestei specii, dar toate sunt denumite în mod obișnuit pur și simplu Robusta.

 

Aspectul și aroma cafelei sunt influențate de mulți factori, cum ar fi condițiile solului, soarele, precipitațiile, vântul, dăunătorii și bolile. Multe soiuri sunt asemănătoare genetic, dar au denumiri regionale complet diferite. Acest lucru face dificilă cartografierea cu precizie a distribuției Arabica și Robusta.

Das Kaffeebuch
Anette Moldvaer

© Dorling Kindersley Verlag GmbH, Munich, May 2017