/*carousel*/

Cultivarea și recoltarea

Arborele de cafea este veșnic verde și crește în peste 70 de țări cu climă și altitudini corespunzătoare. Copacii au nevoie de îngrijire bună și de 3-5 ani până înfloresc.

Cultivarea

Principalele soiuri de arbori de cafea cultivate comercial sunt Arabica și Robusta. Boabele de cafea Robusta dau un randament ridicat, sunt rezistente la dăunători și boli și poartă cireșe de cafea cu gust rustic. Sunt cultivați din butași, care sunt crescuti mai întâi în pepinieră înainte de a fi în cele din urmă plantați.

Copacii Arabica sunt cultivați din semințe.

 

Semințele sunt obținute din cireșele coapte ale copacilor Arabica sănătoși („copaci mamă”) și plantate pentru a germina.

 

Răsadul crește într-un copac tânăr cu 12 până la 16 frunze în nouă luni. Acest răsad este apoi plantat. Arborele este lăsat să se maturizeze cel puțin trei ani și este udat zilnic până când înflorește pentru prima dată.

Cireșele de cafea

Florile cresc în cireșe de cafea. Se coc pe ramură și își schimbă culoarea până când sunt gata de recoltat. Cireșele de cea mai bună calitate cresc la umbră. În apropierea ecuatorului, temperaturile ideale sunt atinse doar la altitudini mai mari.

 

Fiecare cireșă conține două semințe, care se numesc „boabe de cafea” doar după ce au fost procesate. Acestea stau întinse cu părțile lor plate îndreptate una față de celălaltă. Foarte rar o singură sămânță este fertilizată și crește într-un oval singură. Aceste semințe în formă de mazăre se numesc boabe-perlă.

Das Kaffeebuch
Anette Moldvaer
© Dorling Kindersley Verlag GmbH, Munich, May 2017